Har du också funderat på att skapa din alldeles egen hemsida och fylla den med innehåll som vem som helst i världen med internetanslutning kan läsa? När internet fortfarande var nytt krävdes det stora programmeringskunskaper, men idag kan bokstavligt talat vem helst skapa sin egen sajt. Men hur exakt går det till och vad krävs? Till att börja med krävs det lite pengar. Inte för att skapa hemsidan – det är gratis – men för att hyra ett webbhotell.

Ett webbhotell är egentligen en server som din hemsida ligger på. När någon person i världen besöker din hemsida kommer han landa på servern hos webbhotellet. Du kan visserligen köpa och driva din egen server, men det är väldigt dyrt och komplicerat och rekommenderas bara till experter. Att hyra ett serverhotell behöver inte kosta mer än några hundra per kvartal. De hjälper dig dessutom att komma igång.

Det andra steget är inte heller gratis. Du måste köpa en domän till din sajt. "Gratis.se" är en domän. "Duckduckgo.com" är en annan. Du kan bara välja ett domännamn som är ledigt, men att köpa en domän brukar vara väldigt billigt. Så oroa dig inte för några oväntade jättekostnader.

När vi kommer till det tredje steget kommer vi in på det som är gratis och också det som är roligast! Det finns flera olika verktyg för att skapa sin egen hemsida, och vi tänkte presentera två av dem här.

Skapa gratis hemsida med Wordpress

Gratis.se, sajten du befinner dig på nu, är skapad med hjälp av Wordpress. Vi ska därför ta tillfället i akt och berätta lite hur det går till när vi skapar nya inlägg varje dag!

När man loggar in på sitt Wordpress-konto börjar man med att helt enkelt skapa ett inlägg (ett knapptryck). Sedan får man skriva så tangentbordet glöder! Rubrik och brödtext ska fyllas i, men det är inte allt. Rätt kategori måste väljas för att artikeln ska sorteras och hamna på rätt plats så att den blir lättare att hitta för läsaren. Sedan finns det något som kallas för SEO (Search Engine Optimization) som i korta drag handlar om att optimera sidan för sökmotorer (framför allt Google då) så att den hamnar högt upp i sökresultaten och därmed får många besökare.

kom igång med wordpress

Wordpress som plattform har mängder med gratis tillägg också så att man kan utöka sidans funktionalitet. Utseendet på din sajt styrs av de mallar som finns tillgängliga, och sedan är det bara att skriva text och ladda upp bilder i mediebiblioteket (där sajtens alla bilder lagras). Vi skulle nog vilja påstå att Wordpress idag är det populäraste gratisalternativet för alla som vill bygga sin egen sajt eller blogg. Är du nybörjare är detta det bästa valet!

Wordpress hjälper dig dessutom (mot en kostnad) med att skaffa domän, om du tycker det är för jobbigt att göra själv.

Fixa din egen gratis sajt med Webnode

Det här är ett alternativ till Wordpress, och de erbjuder ungefär samma tjänster. Du kommer igång på fem minuter – gratis naturligtvis – och här kan du dessutom skapa din egen webbshop där du kan starta affärsverksamhet! Tänk på att kostnader kan tillkomma beroende på vad du vill göra med din gratis sajt.

skapa webbshop med webnode

Det finns många olika, grafiska mallar att välja mellan, och du kommer bli förvånad när du ser hur snyggt det kan bli och hur enkelt det är att nå ett resultat. Det område där Webnode verkligen briljerar är att de erbjuder gratis webbhotell! Dessutom har Webnode en kundtjänst som alltid kan svara på dina frågor (de kommer definitivt att dyka upp).

Det behöver varken vara svårt eller dyrt att få ut sitt budskap på internet. Det som förr var reserverat för media och företag är idag något som alla medborgare kan ta del av. Testa att skapa din första, gratis hemsida idag!