Du som bor i huvudstaden vet redan att det finns ett enormt utbud och alltid något att göra på kvällarna och helgerna. Men du kommer att bli överraskad av hur mycket av detta som faktiskt är gratis i Stockholm. Oavsett om du bor där eller bara kommer förbi på besök en helg.

Stadsguidning utan kostnad

Om du vill turista gratis i Stockholm och enkelt få en bra översikt över staden och lära dig lite historia på köpet, kan du göra det utan att betala något (bortsett från kalorierna du gör av med när du går). Du kan till exempel bli guidad genom Gamla Stan, i stadskärnan eller på Söder av pålästa personer som anordnar rundvandringarna. Sök bara efter ”Free Tour Stockholm” så får du fram mer information och dagliga scheman.

Prylar bortskänkes

Det köps och slängs vansinnigt mycket i dag, det behöver man förmodligen inte vara miljöpartist för att hålla med om. Ofta är det lättare att slänga något man inte vill ha, eftersom det tar för lång tid att få det sålt för en liten slant. Därför vill vi gärna tips om sajten bjussa.se, där folk lägger ut allt från soffor till högtalare som de inte vill ha, och som du bara kan komma förbi och plocka upp. Bra för dig och bra för miljön.

se vad som finns gratis i stockholm

Gå på museum och lär dig något nytt
Det finns minst ett 20-tal museum som är gratis i Stockholm. Många är naturligtvis nischade och kanske inte alltid din kopp te, men det finns också några riktigt stora som vi rekommenderar. Däribland hittar vi Historiska museet, Moderna museet, Naturhistoriska riksmuseet och Cosmonova, samt Medelhavsmuseet för dig som vill ha lite semesterkänsla. Glöm inte heller att många museum som vanligtvis har ett inträdespris går att besöka gratis under vissa dagar och tider i veckan. Kolla varje museums hemsida för mer info när de har gratistid.

Gratis för barn

Föräldrar vet att barn är långt ifrån gratis, så då och då kan det vara läge att ge dina barn en upplevelse utan att det behöver kosta något. Om du till exempel söker efter ”barnsemester” på internet får du upp bra alternativ på gratis aktiviteter och kategorier så som kalas, djurparker och lekland. Andra mer säsongsbetonade aktiviteter är sommarbio i Rålambshovsparken samt Parkteatern, som är en gratis utomhusteater.

Kulturhuset Stadsteatern
Mitt i Stockholm står den där byggnaden som man alltid går förbi, men som man sällan eller aldrig besöker. Kulturhuset heter byggnaden, den har gratis entré och innehåller utställningar, bibliotek, seminarier och andra event. Det är också en skön plats för att bara sitta ner och ta det lugnt ett tag.

bro i stockholm

Gratis just nu
Om du vill veta vad som händer just nu finns det en dedikerad webbplats för gratis evenemang i Stockholm. Här finns hundratals event som konserter, nattklubbar och museum som är gratis att ta del av, så där var helgen räddad för dig som bor i huvudstaden. Läs mer på .

Facebook-grupper med bra tips
Självklart finns det också grupper på Facebook som du kan gå med i, där man tipsar om prylar och tjänster som är gratis i Stockholm (och i andra delar av landet också, för den delen). Vi hoppas att detta kommer ge dig en hel del nya och alternativa upplevelser som du hade gått miste om annars.