Vad är bättre än att lyckas få hem lite gratis saker? Inte mycket om du frågar oss, men det kan vara svårt att veta var man ska börja leta om man är ute efter prylar som man inte behöver betala något för. Här ger vi dig några tips om var du kan hitta saker som du behöver (och inte visste att du behövde) redan i dag.

Win-win-win
Det är inte bara du som tjänar på att få saker och prylar utan att behöva betala för dem. Personen eller personerna som skänker bort sakerna vill oftast bli av med dem utan att behöva anstränga sig, som de måste göra när de exempelvis åker till återvinningsstationen eller på annat sätt gör sig av med sakerna. Sist men inte minst vinner miljön och planeten på att du inte bara köper nya saker som måste produceras på löpande band. När saker inte kostar något måste du självklart skruva ner förväntningarna något – du kommer nog inte att hitta den senaste smarttelefonen gratis – men det är också ett bra sätt att lära sig att uppskatta det man har och inte bara jaga det nyaste och senaste hela tiden.

två personer ger varandra gratis saker

Bortskänkes på annonssajter

Stora svenska annonssajter som Blocket, Gulans och Fyndtorget har i 99 % av fallen saker som köpes eller säljes. Men det finns också saker som bortskänkes via dessa webbplatser, speciellt sådana där man annonserar gratis, som Fyndtorget. Ofta är det enda kravet att du själv kommer och hämtar sakerna som ges bort. Men det kan det ju vara värt om man inte behöver betala något annat än tid. Sök efter ”gratis” eller ”bortskänkes” på dessa webbplatser och tänk på att vara snabb på att svara annonsören så att ingen annan hinner före.

Sveriges bästa fyndhörna?

En annan sajt som vi gärna vill berätta om är Bjussa.se – här köps eller säljs ingenting utan att som ligger uppe är för att skänkas bort. Du kan hitta gratis saker som högtalare, soffor och till och med kaninburar. Nya saker läggs upp varje dag, och som vanligt gäller det att vara först till kvarn och även redo för att snabbt komma och hämta sakerna, vilket inte alltid är så enkelt som det kan låta, om det exempelvis rör sig om stora saker som pianon och liknande.

rum fyllt av gratis saker

Facebook-grupper
På Facebook kan man hitta mycket, och däribland smarta grupper där folk lägger upp saker de vill ge bort och som annars skulle slängas. Logga in på Facebook och sök efter exempelvis ”gratis i Stockholm” eller ”gratis matkasse”, så hittar du nya möjligheter att ta emot gratis saker. Det kan även löna sig att följa företag som har Facebook-sidor – som tack för att du följer dem kan de lägga ut erbjudanden som gratis provexemplar och annat godis som du kan ta del av. Sök efter dina favoritföretag och se vad du kan hitta hos dem.

Auktionsprylar för nästan noll kronor
Ett annat tips som visserligen inte är helt gratis, men där du kan komma undan att betala extremt lite för något, är att besöka auktionssajter som exempelvis Tradera. Vissa udda prylar som inte får så många bud kan klubbas för löjligt låga summor. Detsamma gäller naturligtvis även fysiska auktioner som inte finns på internet. Ju mer ”om dig och kring dig” du är desto bättre deals kommer du att hitta. Vi önskar dig lycka till när du sparar på både din plånboks och hela miljöns hälsa!