Till att börja med, vad är egentligen ett SIM-kort? För yngre kanske det låter som en noob-fråga, men det är inte bara 20-åringar som läser Gratis.se! Visste du till exempel att SIM står för Subscriber Identity Module? De små korten innehåller ett registrerat telefonnummer samt information om användarens eventuella abonnemang. Det här gör bland annat att du kan byta telefonnummer utan att byta telefon, eller att du kan behålla ditt gamla telefonnummer om din lur skulle försvinna. Men nog snackat om det nu, vad är det som är gratis?

Halebop

Inte för att vi som affiliate ska vara partiska, men Halebop är lite av en uppstickare åtminstone i djungeln av SIM-kort. De ägs av Telia och kan därmed dra nytta av deras heltäckande och supersnabba nät, men riktar sig mer till ungdomar än vad moderbolaget gör. De har väldigt ofta erbjudanden och villkoren är reko. Till exempel får du behålla oanvänd surf till nästa månad istället för att tvingas kasta bort oanvänd data.

gratis sim-kort hos Halebop

Du kan naturligtvis beställa gratis SIM-kort från Halebop, men då måste du först fylla i lite uppgifter om dig själv. Det smidigaste är att beställa ett så kallat startpaket (vilket är gratis) som innehåller ett trippel-SIM. Det kallas så efter det inkluderar alla tre storlekar mini, micro och nano. Eftersom det är gratis ingår ingen prisplan, vilket betyder att du måste "tanka". Det sker kontant eller med abonnemang, och väljer du det sistnämnda alternativet kommer Halebop genomföra en kreditupplysning så de vet att du kan betala avgiften under kommande månader. Men själva kortet i sig är alltså gratis och skickas ut inom fem arbetsdagar!

mobilabonnemang och surf hos halebop

Hallon

Har du tänkt på att de flesta lågprismärken, som ägs av större märken, har lustiga namn? Precis som Halebop ägs av Telia ägs Hallon av mobiljätten Tre. Det de framför allt är kända för är att de alltid inkluderar gratis samtal och SMS i alla sina abonnemang, oavsett nivå och prislapp. Som tillägg till det kan du precis som hos Halebop spara surf från en månad till en annan, och du har ingen bindningstid på abonnemangen. Byt operatör när du vill!

gratis sim-kort hos hallon

Att beställa nytt SIM-kort är gratis, eftersom det inte innehåller vare sig data, samtal eller SMS (utan endast ett nytt telefonnummer). Så vilken operatör ska du välja? Det är nog bäst att du själv jämför abonnemangen och villkor på respektive sajt, eftersom det som egentligen skiljer är hur mycket data du får för pengarna varje månad.

mobilabonnemang och surf hos hallon

Comviq

Ja, gissa vilket större bolag som äger Comviq? Tele2! Till skillnad från Hallon och i likhet med Halebop går Comviq i Telias nät, vilket trots allt är det bästa i Sverige på grund av stabiliteten och täckningen. Comviq fanns innan både Halebop och Hallon, men idag har konkurrensen gjort att alla tre erbjuder ungefär samma tjänster. Det som skulle utmärka Comviq är väl deras abonnemang "Amigo" som specialiserat sig på utlandssamtal. Numera inkluderar det ännu mer data, upp till 5 GB samtidigt som du ringer billigt till utlandet.

Naturligtvis kan du beställa nytt SIM-kort från Comviq helt gratis också, och det är minst lika enkelt som hos de andra aktörerna. Men som du vet vid det här laget innehåller ett SIM-kort i princip bara ditt telefonnummer. Det är upp till dig hur mycket du vill ladda det med.

Det finns ingen som är bäst

Vi vet, du vill säkert gärna att vi säger "XXX är den bästa operatören" så att du själv slipper slösa tid med att tänka. Men faktum är att det inte finns någon som är bäst på allt. Du får helt enkelt ta dig tid med att gå igenom dessa tre var och en för sig, och sedan kolla vem som erbjuder bäst saker för just dina behov.