Spel som underhållningsform har funnits under många decennier, men det var egentligen inte förrän internet kom som en del av dem blev gratis. Att spela och roa sig är förstås drömmen för många fattiga studenter och för folk som inte får in en hög lön varje månad. Vi vill dock vara noga med att påpeka att vi inte rekommenderar gratis spel på olaglig väg. Det finns faktiskt gott om lagliga spel som inte kostar en krona, så det är dem vi kommer fokusera på här.

Ladda ned gratis spel online

gratis spel online

Har du en smartphone vet du säkert hur lätt det är att ladda ned gratis spel online. Det finns dock även andra sätt att göra det, till exempel går det att spela gratis via din vanliga webbläsare. OK, det kanske du också visste, men det här då: det finns demospel att ladda ned för dig som vill testa spel som egentligen kostar pengar.

Det är lätt att tro att allting kostar pengar, men det finns faktiskt en hel uppsjö med gratis spel i olika former. Dels titlar som är utvecklade av små aktörer, med små budgetar men charmiga idéer. Dels AAA-titlar som visserligen kostar ganska mycket att köpa, men som du kan ladda ned demoversioner av gratis.

Hur spelar jag gratis spel?

spela Disneys gratis spel

Det beror förstås helt på vilka enheter du har. De flesta idag har väl en smartphone får man hoppas, och oavsett om du kör med Android eller iOS (Apples operativsystem) så finns det mängder med roliga små spel att sätta tänderna i. Det finns tusentals appar (vissa borde egentligen kallas för spel) som du kan ladda ned helt utan extra kostnad, men ofta brukar det vara så att du bara kan spela till en viss nivå innan du måste betala för att låsa upp mer innehåll.

Gillar du inte idén om att låsa upp redan befintligt innehåll för pengar begränsas dina val till webbspel eller demospel. Webbspel är ofta väldigt enkla och det är inte alltid så roliga i längden. Man kan ibland tröttna ganska fort. Demospel baseras på ”riktiga” spel och består av en försmak på den riktiga produkten. Speltiden kan vara mellan fem minuter till uppemot en timme, och syftet är förstås att du ska kunna testköra produkten innan köp.

Är gratis spel säkra?

Det går inte att dra alla spel över en kam, men du kan vara säker på att de spel som vi hänvisar till är säkra! Om du själv vill ge dig ut på jakt och leta nya spel bör du tänka på att vara försiktig innan du börjar ladda ett spel. Det första du bör göra är att kolla så att sajten har en ägare som går att få tag på, till exempel telefonnummer eller mejl samt en fysisk adress.

Så länge du befinner dig på en säker sajt behöver du inte vara orolig för att spelen där ska innehålla virus eller program som kan skada din dator, telefon eller surfplatta. Däremot kan det såklart alltid vara bra att hålla koll på klockan medan du spelar så att inte hela dagen går!

Gratis.se kan erbjuda spel utan kostnad

Så var hittar du då gratis spel på nätet? Det finns ett enormt utbud, och långt ifrån alla aktörer är seriösa. Dock har vi på gratis.se samlat ihop de bästa sajterna så att du snabbt och lätt kan se vad som passar just dig. Vi nöjer oss med två sajter här till att börja med, eftersom de har otroligt stort utbud båda två och fokuserar på gratis spel online.

Spela.se är en av Sveriges största spelsajter för gratis spel online. Här tar underhållningen aldrig slut, så kom hit så fort du är uttråkad!

Om du fördrar Disney kan vi även rekommendera spel.disney.se där du hittar något för alla åldrar. Vuxna kommer finna sina gamla barndomsminnen tillsammans med Musse Pigg, medan yngre upptäcker nya favoriter i Frost och tjejerna hittar alla sina favoritprinsessor.