Tetris är förmodligen världens kändaste och bästa pusselspel (släng dig i väggen, Candy Crush) och har funnits i flera årtionden. Trots mer eller mindre ambitiösa försök med uppföljare och varianter har inget spel kommit i närheten av originalet. Tetris skapades av ryssen Alexey Pajitnov. Förutom de första versionerna till olika hemdatorer är nog Game Boy-versionen den mest uppskattade. På den tiden (tidigt 90-tal) kostade Tetris pengar att spela, men idag är det gratis. I alla fall om du spelar på rätt sajt.

Tetris.com

Det här är den officiella sajten för allting som har med Tetris att göra. Det finns massor av sajter där du kan spela Tetris gratis, men många av dem har inte frågat om tillstånd för att lägga ut Tetris som gratisversion. Vill du vara helt säker på att göra rätt för dig är det alltså den officiella sajten som gäller. Förutom att du kan spela Tetris gratis direkt i webbläsaren (behöver inte ladda ned något) kan du även se de senaste versionerna till olika format, samt allmänna nyheter som har med Tetris att göra.

spela tetris gratis på mobil

Du behöver ingen extra utrustning för att spela i webbläsaren på din dator, du styr bara med musen eller tangentbordet. Spelar du på mobilen är det bara att peka på bitarna så roterar de, eller dra dem dit du vill ha dem. Faktiskt nästan lättare än att spela på dator i vårt tycke. Med andra ord spelar det ingen roll vilken enhet du spelar på, allting är gratis och superlätt!

spela tetris på dator eller mobil

För dig som inte vet vad Tetris är

Om du växt upp med Candy Crush och Angry Birds kanske du inte har full koll på vad Tetris är för typ av pusselspel. Konceptet är enkelt, du kan placera olikformade bitar intill varandra så att de tillsammans bildar en hel rad. Lyckas du radera fyra rader med en enda bit får du en Tetris! Så enkelt, men ändå så odödligt.

Tetris 99

Tetris 99 finns bara till Nintendo Switch. Om du har den konsolen kan du dock prova helt gratis! Du testar bara Nintendo Switch Online i sju dagar, vilket är helt gratis. I den tjänsten ingår nämligen Tetris 99! Prenumererar du redan på Nintendo Switch Online kan du spela Tetris 99 hur mycket du vill utan att betala extra. Men vad är det då som skiljer 99:an från vanliga Tetris?

testa tetris 99 online gratis

Själva grundspelet är exakt samma sak, men i Tetris 99 spelar du mot upp till 99 andra spelare online! Och inte nog med, för precis som i gamla hederliga Tetris till Game Boy kan du kasta skräp på motståndaren för att försöka sabotera (alldeles för roligt). För att lyckas med detta ska du försöka eliminera så många rader du kan samtidigt. Får du en hel Tetris bara öser det ned skräp hos motståndaren. Men eftersom det här är ett spel för 99 deltagare samtidigt får du räkna att det kommer en del på dig också.

spela Tetris på Nintendo Switch

Tetris på mobilen gratis

Det finns naturligtvis mängder med andra sajter som erbjuder gratis Tetris, inte minst på mobilen. Vi har här valt ut den officiella sajten samt det nyskapande Tetris 99 för dig som inte kan få nog av folk att spela mot. Eftersom Tetris är ett så enkelt spel är det inga problem att lira det på mobilen heller, spelar ingen roll om du har en gammal lur så länge den kan hantera en webbläsare. Det finns även mer avancerade versioner av denna ryska klassiker, men varför bemöda sig med att betala för dem när du kan spela gratis – både själv och mot andra?