För alla oss som bor i stugor eller villor och har kamin är ved både något nödvändigt och något dyrt. Det går att köpa för hutlösa priser om man har bråttom, men visste du att det går att få tag på helt gratis också? Förutom att folk då och då skänker ved de inte kan använda lokalt till grannar finns det ett par dedikerade hemsidor som möjliggör ved helt gratis!

Det finns naturligtvis många olika typer av ved också. Vi har dels vanliga vedklossar som brinner länge, men för att starta elden behövs oftast spån eller små pinnar då dessa brinner lättare. Det är också stor skillnad på material, alltså typ av trä. I Sverige är björk bland det allra finaste och bästa träslaget eftersom det innehåller mest energi i förhållande till volymen. Men visste du att det faktiskt finns träslag med ännu mer energi inom samma volym? Ek, rönn, ask och bok är alla bättre än björkved. Problemet är bara att det inte finns lika mycket av dem, och därför blir även priset dyrare.

Det finns vedklyvningsmaskiner av olika slag, men sådana behöver du oftast inte eftersom ved du får (eller köper) redan är kluven och ligger fint förpackad. Nu ska vi visa var du kan skaffa gratis ved!

Branäs

Vad har den här berömda skidorten med ved att göra undrar du? Bra fråga! Det finns nämligen en liten gästbok hos Branäs som de gärna vill att alla besökare skriver i. Gör du det under ditt nästa besök får du en gratis säck med ved! Branäs är ett av Sveriges absolut finaste skidområden och ligger en bra bit norr om Karlstad och Värmland. Det är ett mycket populärt resmål både bland privatpersoner och företag (med deras anställda).

ved hos branäs

Du kan bland annat prova på skotersafari, utförsåkning och hundspann. När det gäller skoterkörning krävs det dock att du tagit ditt vanliga körkort innan år 2000, samt att du har förarbevis för terrängskoter. Hundspannet kräver förstås att du inte ha hundskräck, men annars är det fritt fram där!

En sak att ha i åtanke är att Branäs ligger rätt avsides. Av denna anledning är det inte säkert att alla stugor har internet, även om Branäs 2017 påbörjade fiberutbyggnad. Men glöm alltså inte att skriva i gästboken innan du lämnar Branäs för gratis ved! Det kan också vara så att erbjudandet har löpt ut när du läser denna text. Du får gärna skriva till oss och berätta i så fall så ska vi uppdatera sidan!

gratis ved hos branäs

Blocket

Visst, vi vet vad du tänker, men den här sajten ska inte underskattas! Blocket uppdateras av naturliga skäl väldigt ofta och blir aldrig inaktuell. En del människor vill helt enkelt bara bli av med veden medan andra begär att du måste göra något för dem i gengäld. Ett exempel på det är att du själv sågar ned träden som det ska bli ved av för att ägaren av olika anledningar inte klarar det själv.

blocket ved

Tänk på att vi länkat till Blockets startsida här nedanför, och att det sedan är upp till dig att söka efter ved. Du väljer bara område där du bor och söker på "gratis ved". Vi kan inte garantera att det finns någonting just där du bor, men de flesta brukar kunna hitta något!

Om du aldrig använt Blocket förut så är det en av de största köp- och säljsajterna i Sverige. Du måste ha konto för att använda tjänsten, men det är gratis att skaffa. Det bästa är naturligtvis om du kan skaffa ved gratis lokalt där du bor, men det är inte alltid man har "rätt" grannar. Gå inte ut i naturen och hugg ned träd själv bara, då kan du bryta mot lagen.