VPN (Virtual Private Network) är en teknik som skapar en privat, säker nätverksanslutning – lokalt eller över internet. I den här artikeln berättar vi mer om hur du kan skaffa dig gratis VPN till din internetanslutning.

Utan VPN kan du inte surfa privat

det här är gratis vpn

När du surfar på internet hemifrån kan både webbplatsen som du besöker och din ISP (Internet Service Provider) få reda på information om vilken plats du surfar från, och vilka sajter du surfar in på. Detta är möjligt eftersom du har en specifik IP-adress som avslöjar var du är någonstans. Vissa webbläsare, som till exempel Google Chrome, Mozilla FireFox och Microsoft Internet Explorer, har funktioner som ”Incognito” och ”InPrivate Browsing”, men det enda dessa funktioner gör är att inte spara någon information på din egen dator om sajter som du besöker. Med gratis VPN kan du surfa anonymt.

Få tillgång till sajter i andra länder
En annan fördel med VPN-anslutningar är att du med vissa tjänster kan välja vilket land du vill surfa ifrån – eller i alla fall vilket land det ser ut som att du surfar ifrån. Om du exempelvis besöker SVT Play utanför Sverige med en vanlig uppkoppling kan du inte se vissa program, på grund av upphovsrättsliga skäl med mera. Och om du besöker en amerikansk streamingsajt är du nästan alltid blockerad från det amerikanska innehållet. Med en bra VPN-tjänst kan du ställa in vilket land du vill surfa ifrån, och på så sett se svenskt innehåll från utlandet samt komma åt andra länders tjänster från Sverige.

vpn-nätverk över hela världen

Kom igång med VPN

Det finns massor av VPN-tjänster på nätet, både gratis och de som kostar pengar. Här listar vi våra favoriter som du inte behöver betala något för:

Hola!VPN
Det här är vår favorittjänst just nu. Hola finns till alla stora webbläsare och du kan även ladda ner den som en app till din smarta enhet. Om du laddar ner Hola!VPN till Google Chrome lägger den sig som en extension/ett tillägg, och om du därefter surfar in på en sida med blockerat innehåll kan du enkelt byta land och på så sätt komma åt det blockerade innehållet. Det ska sägas att det inte fungerar på alla sajter, men överlag är det en mycket bra tjänst med tanke på att den inte kostar något och är lätt att använda. Starta ditt VPN-äventyr nu!

Cyberghost
Med Cyberghosts VPN-tjänst kan du använda de grundläggande funktionera utan kostnad. Du behöver inte ens registrera dig – det räcker att ladda ner programmet och installera det. Det kräver dock lite tålamod, eftersom du måste vänta onödigt länge med att komma igång efter att du har startat programmet. Gratisversionen har också begränsat med länder som du kan välja att surfa ifrån – i skrivande stund går det till exempel inte att välja Sverige i gratisversionen. Från kan du ladda ner Cyberghost för att ge det ett försök.

HotspotShield
Detta VPN-alternativ är gratis i en vecka, så det rekommenderas endast om du vill pröva på VPN eller har tänkt dig att fortsätta betala framöver. Hastigheten är generös och som en liten bonus ingår en antivirustjänst på köpet.

Tunnelbear
Den här kostnadsfria VPN-tjänsten erbjuder inte mycket mer än att gömma din IP-adress. I skrivande stund har man tillgång till 500 MB per månad och det går ju rätt snabbt att förbruka den mängden, som du säkert vet ... Ett plus är att denna tjänst även finns som tillägg i webbläsarna, så du inte behöver ladda ner hela programmet.

OkayFreedom
Det här är en annan tjänst för gratis VPN som du kan ge ett försök. Ingen registrering krävs och programmet fungerar med alla webbläsare. Ett enkelt sätt att låsa upp blockerat innehåll från andra länder och surfa utan att din IP-adress avslöjas.