Hur underhåller man en två- eller treåring? Det är minsann inte det lättaste, men tack vare modern teknik (smarta telefoner alltså) samt en uppsjö av gratisappar är det faktiskt möjligt! På den här sidan listar vi tio trevliga appar som inte kostar en krona och som du hittar på Google Play. Vissa av dem är dessutom endast gratis på just Google Play, medan de kostar pengar på AppStore ...

Sago Mini Friends

Vi är säkra på att många mammor och pappor där ute stundtals haft problem med barn som bråkar med varandra. Kanske beror det på uppmärksamhet eller på girighet. Spelet Sago Mini Friends är perfekt för att lära små barn att dela saker med varandra, plus att ha tålamod och vänta på sin tur.

gratis appar till android för små barn

Sago Mini Forest Flyer

När vi ändå är inne på sagotemat vill vi passa på att berätta om det här gulliga spelet med en fågel som tränar barns finmotorik. Barnet lockar först fram fågeln, och drar sedan fingret runt på skärmen dit fågeln ska flyga. Under resans gång händer det både spännande och lärorika saker.

Bolibok: Draken och tårttjuven

Trött på alla dessa appar som ska lära ut massa saker hela tiden? Lugn, det finns en perfekt godnattsaga också, och den heter Bolibok: Draken och tårttjuven! Det är inte bara en linjär saga, utan barnet får interagera med berättelsen på utvalda platser. Känns namnet igen förresten? Det borde du göra om ditt barn brukar titta på Barnkanalen ...

Happy Glass

Det här lilla spelet kanske kan få ditt barn att vara försiktigare nästa gång det dricker vatten! Det är väldigt enkelt och går ut på att man ska fylla ett tomt, ledsamt glas med vatten tills det blir fullt och glatt.

Toca World: Life

De flesta av Toca-spelen handlar om att bygga, ta hand om eller sköta olika aspekter ur verkligheten, fast på ett lättbegripligt sätt så att barn förstår. Just World-tillägget sammankopplar många tidigare delar såsom City, Vacation och Hospital, till en enda värld. Spelet är gratis att ladda ned, men det finns extramaterial att köpa för riktiga pengar.

Nampa Forest

Nampa Forest är en samling minispel som är designade för att små barn ska kunna försöka om och om igen utan att känna att de misslyckas eller att de är dåliga. Ladda ned det här spelet om du har ett litet barn som hungrar efter nya utmaningar.

LEGO DUPLO Train

Vad spännande med ett LEGO DUPLO-tåg! Här får barnet både välja hastighet och utföra andra uppdrag, till exempel lasta på frukt på ett godståg. Allting är fint, färgglatt och tydligt, så det är ett bra val för ett litet barn med en stor passion för tåg.

Video Touch - Djur

Låt de minsta småttingarna upptäcka djur på lättast tänkbara sätt i appen Video Touch - Djur. Det blir inte mycket enklare än så här: direkt när appen öppnas kommer en bild på många olika djur att visas. Barnet behöver bara peka på det djur han tycker är intressant så spelas det upp en liten film. Trevlig och lugnt barnspel!

Trucks

Det här bilvänliga spelet består av flera olika delar där man bland annat får tvätta bilen, bärga den efter en punktering och sortera avfall. Just sorteringen kan de allra minsta behöva ha hjälp från en vuxen med, då det inte är helt självklart för en tvååring vad som hör hemma var.

Kul för barn

Börja med att lägga ett pussel för att "låsa upp" spelet (här kan det behövas hjälp från en vuxen) och fortsätt sedan med att spela det. Kul för barn är ett väldigt enkelt spel för de allra minsta, även om vissa moment som sagt kan kräva att du som förälder är närvarande.