En bild säger ofta mer än 1000 ord, och en gratis bild gör att du slipper lägga ut 1000 kronor eller mer för att hitta bra illustrationer till dina privata eller kommersiella projekt! Det är mycket bra att ha tillgång till gratis bilder när du snabbt vill visa något om du inte själv har de bilder du behöver.

Gratis bilder på internet

Men gratis bilder finns väl överallt på internet, säger du kanske ... Ja visst är det så, men om du vill använda en speciell bild inom en viss kategori finns det en klar risk att bilden du googlar antingen har copyright eller en vattenstämpel över sig. Speciellt om den är högupplöst. Det är där ”professionella bilder” kommer in i leken. Tjänster som Shutterstock, iStock, Gettyimages och Adobe Stock har alla en enorm databas med bilder, men om du vill ha en bild därifrån kan det kosta flera hundra kronor per bild.

gratis bilder på katter

Därför är det bättre att börja med gratisalternativen, och se om du hittar bilden som du letar efter utan att behöva betala för den. Här nedan tipsar vi om några av alla de källor som finns.

Pixabay
Hos Pixabay hittar du ett stort urval av bilder i både färg och svart-vitt. Om du letar efter rörlig bild eller bilder som du kan bearbeta finns här även vektorer och videor. Sökfunktionen är smidig och låter dig välja bland olika kategorier och storlekar. Och så är sajten på svenska! Se mer hos Pixabay.

StockSnap.io
Här bjuder man på bilder som är fria från copyright och med en mycket bra sökfunktion! Det läggs till hundratals högupplösta bilder varje vecka, så in och sök hos StockSnap vet ja!

Kaboompics
Detta är en annan sajt med gratis bilder som tillhandahåller en lite mer konstnärlig touch på bilderna, vilket kan vara mycket givande! Du kan använda bilderna både privat och kommersiellt, och även om sidan inte är jätteöverskådlig är det värt ett försök att hitta din bild här.

bild på godis helt gratis

Unsplash
Fina naturbilder kan man väl aldrig få för många av? Man kan bli fast redan på Unsplashs förstasida, när man bläddrar igenom alla de fantastiska bilder som de erbjuder som exempel. Vackert OCH gratis – det är bara att gå in och hämta.

Gratisography
De har kanske inte de flesta bilderna, men de är konstnärliga och slående och det är ju ofta det man vill uppnå när man visar bilder till en artikel eller ett projekt. Kolla in själv och få lite inspiration till att vara annorlunda.

Picjumbo
Vill du ha bilder med lite drömsk framtoning kanske Picjumbo kan passa bra. Här finns inte det största biblioteket, men det kan vara ett bra alternativ om du har svårt att hitta just den där speciella bilden som du letar efter på de andra sidorna.

Foodies Feed
Börjar du känna dig lite hungrig och vill lägga in en matig text så finns det aptitliga bilder hos Foodies Feed. Eller om du bara vill ha fler ”likes” i ditt Instagramflöde ...

Ja, som du ser finns många valmöjligheter när det gäller sidor som erbjuder gratis bilder! Att använda Googles sökfunktion för att ladda ner första bästa bild är inte alltid att rekommendera, och framförallt är det inte säkert att du får använda en bild för kommersiellt bruk. Så kolla in alternativen ovan nästa gång du behöver kvalitativa och högupplösta bilder privat eller till ett jobbprojekt.