Funderar du på vilka appar som kan passa bra för ditt barn? Den här sidan är till för de lite äldre barnen som klarar av att spela på egen hand utan övervakning. Vi har listat våra tio favoriter till iPhone, och naturligtvis är samtliga spel och appar helt gratis!

Toca Tailor Fairy Tales

Här ska du klä på två sagofigurer olika kläder och utstyrslar. Det finns inga direkta mål eller utmaningar här, så det handlar mest om att ha en trevlig stund framför skärmen och eventuellt skratta åt alla galna kreationer som kan skapas i den här appen!

barn leker med iphone

Toontastic 3D

Det behöver inte vara särskilt svårt att klippa ihop sin egen film, även om man är ett litet barn! Med Toontastic 3D går det att skapa sin egen lilla kortfilm med en del hjälp från appen. Upplägget är naturligtvis inte särskilt avancerat, men ändå roligt för barn.

Vektor

Det sägs ju att man lär sig lättast om man leker in kunskapen, och det stämmer verkligen med Vektor. Här tränas barnets minne och matematikkunskaper. Trots att det är en gratisapp så har svenska forskare varit med på ett hörn i utvecklingen, och det borgar ju för kvalitet! Tänk bara på att du som vuxen bör vara med i början då Vektor kräver att man skapar ett anonymt konto innan man sätter igång (vilket naturligtvis är gratis).

ScratchJr

Att programmera kanske låter lite väl svårt för ett barn, men det är det inte – inte med den här appen från Scratch Foundation! Här behövs ingen läsförståelse, utan allting baseras på grafiska kommandon. Det finns heller inga uttalade mål som i många andra appar av den här typen, utan barnet får fritt välja vad han vill göra.

Build A Truck

Bilar är något som de flesta småkillar gillar och det tar den här appen tillvara på. Här får man leka med färger, former och olika skapelser, för att sedan samla poäng på banorna så att man kan avancera i spelet. Det kan vara bra med en vuxen i närheten som förklarar vissa ord i menyerna.

Radioapan - minispel i Sagoskogen

Radioapan kanske du känner igen från Barnradion. Nu ska han ha födelsedagskalas, och det blir barnets uppgift att fixa det genom en mängd olika minispel. Det här är ett väldigt variationsrikt spel, så om ditt barn har svårt att koncentrera sig på samma sak under längre perioder kan Radioapan - minispel i Sagoskogen vara ett bra alternativ.

Alla barns rätt

Barnkonventionen känner nog de flesta vuxna till, men hur många barn är det som känner till sina egna rättigheter? Med den här viktiga appen får barn på ett enkelt sätt reda på vilka rätter de kan kräva gentemot vuxenvärlden, och med den kunskapen blir det lättare för barn att säga ifrån.

Vad saknas här?

Inte ett bra spel i alla fall! Den här appen är extra rolig då två barn kan spela tillsammans. Spelet delar upp skärmen i två delar, och sedan ska man lista ut vilket objekt som saknas på den övre delen (samtliga objekt syns på den undre delen).

My Little Suitcase

Det här spelet är som memory, fast lite enklare då du startar med fler synliga kort. My Little Suitcase är ett bra exempel på ett klassiskt spel som använts i årtionden, men som blir mycket smidigare i digital form på skärmen. Det enda som är synd med appen är att det saknas ett barnlås, vilket betyder att barnet kan klicka sig in till AppStore från spelet utan problem.

Solboken

Vi svenskar tenderar att älska när solen skiner, men som du säkert vet kan solens strålar vara skadliga också. Därför finns Solboken, en app till för barn som på ett lättbegripligt sätt förklarar varför för mycket sol inte är bra för hälsan. Grundläggande läsförståelse krävs för Solboken.