Varje dag utsätts världens datorer för miljontals attacker från hackare. Använder du internet bör du absolut göra ditt bästa för att skydda dig från dessa attacker med ett gratis antivirusprogram (ibland felaktigt kallat gratis virusprogram). De flesta behöver dock inte betala för dessa program – sunt förnuft och ett av de gratis antivirus som vi berättar mer om nedan duger gott och väl.

Windows Defender

Först och främst kan det vara bra att känna till att om du använder Windows 8 eller 10 har du redan ett inbyggt antivirusprogram från Microsoft själva. Det heter Windows Defender och du kan med en enkel sökning på din dator själv se statusen på detta antivirus. Använder du ett äldre operativsystem från Microsoft (som till exempel Windows 7 eller Windows Vista) är det Security Essentials Download du ska titta efter, eller ladda hem om det saknas.

gratis antivirusprogram till pc och mac

Många hävdar dock att Windows Defender inte är tillräckligt för att skydda en internetuppkopplad dator. Det är här tredjepartsprogram kommer in i bilden. Det finns många olika sorters program att välja mellan från diverse företag, och vissa företag erbjuder både gratis antivirusprogram och samma program med fler funktioner till en prenumerationskostnad. Ofta räcker det att du har gratisversionen, och det är dessa som vi listar här nedan. Tycker du att det räcker med Windows Defender kan du ladda ned det hos Microsoft. För dig med Windows 7 och äldre operativsystem finns Security Essentials Download.

Är min Mac säker?

Även du som använder Mac-datorer har säkerheten inbyggd från början. Om du använder en Mac-dator tror du kanske att du är säker från attacker, men så är inte fallet (även om det är mycket ovanligare med datorvirus till Mac och iOS, jämfört med PC och Windows). Därför kan det vara bra att fundera på ett tredjepartprogram även till Mac, som stoppar eventuella attacker från elaka hackers.

Gratis för både Mac och PC

Avast
Antivirusprogrammet Avast är ett av de allra största, och erbjuder många funktioner som du inte behöver betala för. Om du laddar ner programmet kommer du ofta bli påmind om att det är bättre att betala för fler funktioner, men du kommer aldrig krävas på betalning. Detta antivirus finns för både Windows och iOS.

AVG
Om du inte vill ha så många påminnelser om att betala när du inte måste, men inte har några problem med ett program som kräver lite extra prestanda, kanske programmet AVG kan vara något. AVG kan du ladda ner för både Windows och iOS.

Avira
Av någon anledning börjar namnen på många antivirus på botstaven A, och så även Avira. Detta program har fått mycket bra kritik och enligt de själva har deras program laddats ner över en halv miljard gånger. Inte så konstigt, eftersom många hävdar att det också är det bästa. Du får ett grundläggande datorskydd som inte påverkar datorns hastighet nämnvärt, och självklart behöver du inte betala för det. Avira finns för Mac och iOS, även där har programmet fått bra testresultat. Tyvärr finns det inte på svenska ännu, men du kan ju alltid installera det på engelska om du vill.

Sophos
Sophos är ett annat gratis antivirusprogram som både Windows- och iOS-användare kan använda. Programmet tar hand om de flesta säkerhetsfunktionerna utan att krångla till det allt för mycket. Det kan krävas lite tålamod att hämta hem det och installera det på din dator, men eftersom det inte kostar någonting kan det vara värt besväret.

Ett sista tips på vägen mot en säkrare dator: När du installeras dessa gratisprogram erbjuder de även att installera diverse sidoprogram, som till exempel sökfunktioner i din webbläsare. Dessa kan så klart vara bra att ha, men ofta klarar du dig lika bra utan och gör bättre i att avmarkera dessa under installationen av ditt gratisprogram.

Så nu när det finns gratis program att hämta och som skyddar din dator bättre finns det inga ursäkter längre. ”Better safe than sorry”, som man säger ...