Om det är något man inte kan får för mycket av så är det gratis apps till smarttelefonen eller surfplattan. Här får du några anledningar att ladda hem ännu fler, och självklart gör du det utan att betala något. Ha det så kul men använd inte upp hela mobilens minne!

Appar i App Store och Google Play

gratis apps

Beroende på vilken smarttelefon, surfplatta eller dator du använder kommer du med stor sannolikhet använda antingen butiken App Store från Apple eller Google Play från Google. Dessa två är de absolut största och vanligaste. Microsoft vill så klart också vara med i appkriget, och har sin egen butik Windows Phone Store. Förutom dessa har även Amazon sin Amazon Appstore och BlackBerry lever fortfarande i sin egen appbutik BlackBerry World.

De gratis apps som vi listar nedan finns både till App Store och Google Play. Chansen är stor att du har tillgång till en av dessa butiker, så därför fokuserar vi på dem och lämnar de mindre butikerna tills vidare.

Spelapps – spela mer!

Pokémon Go
2016 års mest omtalade spel alla kategorier var nog Pokémon Go. Här väntar timmar av spel blandat med motion och du behöver inte betala något för att komma långt in i spelet. Denna gratisapp är ett måste.

Super Mario Run
Det första Super Mario-spelet till smarta enheter är ett lika kul som man kan förvänta sig, och du kan prova tre banor helt gratis innan du bestämmer dig för om du vill betala för hela spelet eller nöja dig med det du spelat dittills.

Miitomo
Ett stort socialt experiment, där du skapar din egen Mii (avatar) och svarar på frågor som dina registrerade vänner kan läsa om när de minst anar. Du kan spela enkla minispel och vinna virtuella mynt och tokens som du kan använda för att köpa kläder och tillbehör till din avatar. Udda!

Nytto-apps – få något gjort!

gratis appar för Google Play och App Store

Runkeeper
Den här appen kan du använda när du springer, cyklar, går eller på andra sätt tar dig från en punkt till en annan. Den mäter hur långt du rört dig och håller reda på tidtagningen. Självklart kan du spara alla dina träningsrundor.

Bank-apps
Har du en bank så har du också en app. Sök efter din bank i appbutiken så kan du snart göra överföringar och se ditt saldo snabbare och enklare. När du ändå är igång kan du också kolla in appen ”Mobilt BankID” och ”Swish payments”, som gör ekonomin ännu smidigare.

Duolingo
Om du vill lära dig ett nytt språk kan du lika gärna göra det på ett roligt sätt med Duolingo, som nästan är som ett spel, fast där du kan bättra på spanskan eller något annat språk. Hur stavas ”Una servesa pårfavvår” egentligen? Det kan du få reda på med denna gratis app.

Speedtest
Undrar du hur snabbt (eller långsamt) internet är där du surfar just nu? Med gratisappen Speedtest kan du kolla hur många megabit du har att röra dig med, upp- och nerströms. Sedan är det bara att skicka klagomål till internetleverantören.

Shazam
Har du någon gång hört en låt och inte kommit på vad den heter? Irriterande ... Starta i så fall upp gratisappen Shazam medan låten spelas så berättar Shazam vilken låt det är. Ja, det funkar i nästan alla fall.

Waze
Bilkörningen blir helt klart roligare med en gratis app som Waze, vilken kan beskrivas som Facebook, fast ute i trafiken. Waze ger dig snabbaste vägen och varnar dig dessutom för vägarbeten, kameror och andra hemska saker, vilket andra användare har satt ut på kartan.