Här kommer vi att tipsa om de bästa apparna och spelen för de allra yngsta som du kan hitta på AppStore och spela på Apples produkter (till exempel iPhone och iPad). Förutom att alla spelen naturligtvis är barnsligt enkla har de en annan gemensam faktor: alla är gratis!

Animal Maze

Animal Maze är ett gulligt labyrintspel där du ska leda djuren rätt till slutet av labyrinten. Spelet är fritt från lömska köp (det vill säga när man kan köpa prylar eller funktioner i spelet för riktiga pengar) vilket gör det här till en favorit. Labyrinterna är superlätta, så Animal Maze passar bäst för riktigt små barn.

flicka tittar på appar

Minilobes - Räknetornet

Det här är en samling matematiska minispel perfekt lämpade för småttingar som behöver bilder för att förstå matematik! Dessutom lärs talförståelse ut, och naturligtvis är allt tal i appen på svenska. Det finns totalt 46 olika minispel, så det här är bra valuta för pengarna ... speciellt eftersom Minilobes - Räknetornet inte kostar något!

Tripp Trapp Träd

Det här är en väldigt allsidig app utvecklad av inga mindre än Utbildningsradion! Barnet får uppleva allt från årstider till färger, former och mönster då det spelar Tripp Trapp Träd. Om du vill ha ett spel till ditt barn som inte bara fokuserar på ett enda ämne så är det här ett bra val.

Bolibompa

SVTs klassiska barnprogram var vi naturligtvis tvungna att ta med i den här listan då det finns som gratis app i AppStore! I appen kan du se avsnitt samt leka med den kända draken. För inlärnings skull finns det även en bokstavslek för de allra yngsta.

Minilobes - Ordkronan

Det här är en perfekt gratisapp för små barn som ska lära sig ordförståelse. Barnet kommer lyssna på olika ord som sägs och sedan para ihop dessa med bilder de ser på skärmen. Men det kan även handla om handlingar, till exempel att barnet ska lista ut vilken av figurerna på skärmen det är som står upp (medan de andra sitter ned).

Barnkanalen

Den här appen kommer nog alla känna igen! Den låter dig lätt och enkelt se fler än 2 000 avsnitt från SVTs Barnkanalen, och eftersom allting finns på iPhone går programmet att se när som helst. Även små barn kan styra appen själva då gränssnittet uteslutande presenteras med bilder istället för text.

Build and Play 3D

Att pussla ihop olika färgglada fordon är både roligt och lätt för de allra minsta. Spelet börjar med ett trasigt fordon samt dess olika delar som ligger utspridda på skärmen. Nu gäller det att klistra in dessa delar på rätt plats, och det resulterar i bra träning för barnet då allting är i 3D.

More Trucks

Trött på våldsamma små barn som slänger leksaker vilt omkring sig istället för att leka lugnt och fint? Här får det lilla barnet prova på ett flertal fordon och samla mynt på vägen för att låsa upp ännu fler. Vem vill inte leka med monstertruckar liksom? Förhoppningsvis slänger inte barnet telefonen lika brutalt som han slänger leksakerna ...

Mask Jumble Halloween

Det här är ett rätt häftigt spel där man får prova olika masker med Halloween-tema (barnvänligt naturligtvis, så inget blod förekommer). Själva tekniken bakom kallas Augmented Reality och innebär att spelet lägger till digitala föremål på en kamerabild som visar verkligheten. Om du till exempel filmar ditt ansikte kan du sätta på en mask digitalt för att se hur den passar!

Mask Jumble Animals

Nu när vi ändå är inne på temat kan vi passa på att skriva om den här liknande appen också. Istället för Halloween-masker är det djurmasker som gäller, och det går också att smälta samma sitt eget ansikte med ett djurs! Här kan barn och föräldrar ha riktigt roligt tillsammans.