IQ är ett känt begrepp med mycket forskning bakom sig. Det ursprungliga användandet skiljer sig inte heller särskilt från hur det används idag – det handlar om att mäta hur smarta människor är helt enkelt. Naturligtvis finns det flera olika typer av intelligenser, och man brukar populärt säga att IQ har med logiskt tänkande och problemlösning att göra. Utöver dessa egenskaper har vi till exempel social intelligens, alltså förmågan att samspela i grupp. Vad vi försöker få fram här är att du inte ska lägga för stor vikt vid IQ test, särskilt inte gratis test som görs online.

Dessa test kan ge dig en fingervisning, men utgör inga superseriösa test som behövs för att ta sig in i Mensa. För det är just Mensa som de flesta utför IQ test för. Den exklusiva föreningen släpper bara in folk med ett IQ på 130 eller högre. För att sätta det i relation till något så ligger gemene mans IQ på ungefär 100. Har man ett lägre IQ en 100 ligger alltså den logiska intelligensen lite lägre än normalt, men får man över 100 kan man räkna sig själv som smart!

Vi har samlat två sajter som låter vem som helst utföra gratis IQ test. De skiljer sig lite åt, så läs om var och ett för att ta reda på vad som passar dig bäst.

IQtest.nu

Till skillnad från ett riktigt IQ test som du gör för att komma in i Mensa så går gratistesten online inte på tid, och testet hos IQtest.nu är inget undantag. Dessutom finns det en variant som är särskilt anpassad för barn här också. Syftet med tester för barn är att se vilka som är vad man kallar för "särbegåvade". Hela grejen med IQ är just att du inte ska kunna träna upp det, utan att det är en intelligens du har med dig från början.

gratis iq test

Naturligtvis finns det snabba IQ test för vuxna också. Kom bara ihåg att du inte får ett bestämt IQ av dessa gratistest, utan de syftar till att ge dig en indikation om hur det står till med hjärnbarken. Testet består bara av tio frågor och du får så mycket tid du behöver för att slutföra det. Vi anar att du är lite nyfiken, så vi ska bjuda på en exempelfråga (denna fråga förekommer inte i testet, men är av samma typ som finns i det):

"3, 5, 8, 12, 17 ... vilket tal kommer härnäst?"

Illustrerad Vetenskap

Vill du ha ett komplexare test än det vi skrev om ovan ska du testa dig hos Illustrerad Vetenskap. Det kräver mer tid och investering från din sida, men du får också bättre och mer djupgående information. Det är inte bara ditt logiska tänkande som kommer sättas på prov här, utan även visuell förmåga, språk och matematik. Dessutom går vissa delar av det här testet på tid, vilket i sig gör att det skiljer sig avsevärt från IQtest.nu.

avancerat iq test hos illustrerad vetenskap

För att utföra gratis IQ test hos Illustrerad Vetenskap måste du först ha ett konto hos sajten. Detta är förstås gratis och kostar bara lite tid. Testet består av fem delar och tar cirka 40 minuter att genomföra. Om du vill ha ett rättvist resultat får du inte använda hjälpmedel. Du kan naturligtvis fuska om du vill, men då gör du dig bara en björntjänst vilket i längden är meningslöst. Illustrerad Vetenskaps test ger dig en IQ som du själv väljer om du vill jämföra med andra. Du kan nämligen se ett snitt och posta din egen IQ på Facebook (valfritt).

IQ test för Mensa

Det här testet är inte gratis (kostar cirka 500 kronor) och du får bara två chanser att göra det under din livstid! Men för dig som är mer intresserad och riktigt seriös kan det ändå vara ett alternativ. Klarar du det kan du se dig som en av de smartare personerna i Sverige, och får dessutom exklusiva nyhetsutskick från föreningen. Kom ihåg att du inte blir en bättre eller sämre människa för att du klarar ett gratis IQ test ...