Internetsurfandet har ersatt bokläsandet för många. Ofta har folk inte längre någon tid över till att läsa en lång och god bok. Men varför inte kombinera internet med böcker och helt enkelt ladda ner eller strömma gratis ljudböcker som du kan lyssna på när du sitter på tåget, står i kön eller gymmar på lunchrasten?

Gratis ljudböcker på din smartphone

Jämfört med vanliga böcker tar ljudböcker mindre plats i väskan (allt du behöver är din smarta enhet) och brukar dessutom vara billigare. Många ljudböcker kan du till och med läsa gratis – antingen via testerbjudanden eller via sajter som har mer nischade alternativ.

Så därför tycker vi det är dags att vända blad och presentera våra favoritplatser där du kan komma åt gratis ljudböcker – mycket nöje!

en samling gratis ljudböcker

Prova-på-alternativ
Det finns flera sajter som har prenumerationstjänster på ljudböcker som du kan betala för, men som du först kan testa gratis under en begränsad tidsperiod. När testperioden har gått ut kan du enkelt välja att avbryta prenumerationen.

Bookbeat
Här kan du lyssna fritt på ljudböcker i två veckor om du registrerar dig. Sajten är på svenska och det finns naturligtvis en app som du kan ladda ner när du vill lyssna på böckerna var du än är.

Nextory
Detta är en annan sajt som du kan lyssna gratis från i 14 dagar innan du måste betala eller avbryta prenumerationen. Om du skulle vilja fortsätta prenumerera har denna sajt flera alternativ i olika prisklasser.

Storytel
Även här har du 14 dagar på dig att lyssna så mycket du bara kan innan en valfri betalperiod tar vid. Självklart kan du avsluta när du vill utan bindningstid och under tiden välja mellan tusentals titlar på svenska och engelska.

Appen Gratis Ljudböcker HQ
Med den här appen har du tillgång till tiotusentals ljudböcker som du inte behöver betala för, och du kan ladda ner och lyssna på dem i både din smarttelefon och surfplatta. Dock ska det sägas att de allra flesta böckerna är på engelska – om du vill ha alternativ på svenska är utbudet ytterst begränsat.

Låna ljudböcker på biblioteket
Du vet väl att vårt lands bibliotek också har flyttat till internet och att du kan låna och strömma böcker från dem? Allt som behövs är att du registrerar dig och sedan kan du låna böcker som du vill, men ibland med begränsningar som till exempel fyra veckors lånetid och att du ibland inte kan låna om böcker mer än två gånger.

tjej klipper busken

Förutom ljudböcker kan du så klart också låna e-böcker, språkkurser, faktafilmer, musik och till och med spel.

Läs mer om bibliotekens tjänster och skaffa ditt lånekort på exempelvis Stockholms stadsbibliotek. eller gör en sökning på Göteborgs stads bibliotek. Det finns även mer lokala alternativ för bibliotek, men eftersom du inte behöver ta dig ur soffan för att gå till biblioteket och låna boken, spelar det mindre roll vilket alternativ du väljer, så länge det har ett stort utbud som passar dig.

För barn och ungdomar kan vi rekommendera appen Bibblix. Den ger dig lästips och fungerar för både nybörjarläsare och för dig som slukar en bok om dagen.

Börja läs igen!
Vi hoppas att denna lilla artikel kan ge inspiration till att hitta tillbaka till en spännande bok igen. Om det var länge sedan du läste men vill sätta igång har det aldrig varit lättare än nu. Även om det numera handlar mer om att ”lyssna” på en god bok, snarare än att läsa den. Med gratis ljudböcker är valet ditt!