Att gå på gratis museum är en underskattad aktivitet som vi tycker fler borde ägna sig åt. Det kanske inte står högst upp på din att-göra-lista, men ibland kan det vara bra att hoppa ut ur komfortzonen och lära sig något helt nytt. Dessutom är många av Sveriges museum helt gratis att besöka, så därmed finns det inga fler ursäkter ...

Gratis museum i Stockholm

Vilka museum är gratis att besöka i huvudstaden? Faktum är att det finns ett enormt utbud av kostnadsfria upplevelser och nedan följer en lista över de bästa. Besök gärna Stockholms officiella turistsida för att läsa mer!

statyer visas i gratis museum

Arkitektur- och designcentrum (ArkDes) – Här finns allt du behöver veta om svensk arkitektur och byggande från 1800-talet fram till idag.

Armémuseum – Följ män, kvinnor och barn genom krig och fred i Sveriges historia.

Bonniers Konsthall – Bonniers Konsthall i centrala Stockholm är en ledande institution för svensk och internationell samtidskonst.

Dansmuseet – Dansmuseet är ett museum för dans, teater, konst och foto.

Etnografiska museet – Etnografiska museet är en plats för alla som är intresserade av världen.

Hallwylska museet – Stig in genom portarna till Hallwylska palatset, mitt i centrala Stockholm.

Historiska museet – Upplev Sveriges historia, från forntid till nutid.

Kungl. Myntkabinettet – På Slottsbacken mittemot Kungliga slottet ligger Sveriges ekonomiska museum.

Livrustkammaren – Sveriges kungliga historia i stämningsfulla källarvalv i Kungliga Slottet.

Medelhavsmuseet – Medelhavsmuseet är det främsta arkeologiska museet för medelhavskulturer i Sverige med fascinerande fynd från det forna Egypten, Cypern, Grekland, Romarriket och Mellanöstern.

Medeltidsmuseet – Stadens uppkomst och medeltida utveckling.

Moderna Museet – Moderna museet har en av världens främsta samlingar av modern- och samtidskonst från 1900-talets början till idag, med konstnärer som Warhol, Picasso, Dalí och Matisse.

kvinna tittar på tavlor

Nationalmuseum – Sveriges ledande konst- och designmuseum.

Naturhistoriska riksmuseet och Cosmonova – Sveriges största och mest spännande museum med fritt inträde, bara 10 minuter från city! Se filmer på en enorm duk till en extra kostnad.

Riksidrottsmuseet – På Riksidrottsmuseet visas allt från OS i Stockholm 1912 till dagens fixstjärnor, idrottens tjusning men också dess baksidor.

Sjöhistoriska museet – Lär dig mer om människans försök att bemästra havet, om hur handelssjöfarten påverkat oss, om pirater förr och idag och om livet ombord.

Skoklosters slott – Besök ett av världens främsta barockslott i naturskön miljö vid Mälarens strand, nära Arlanda!

Östasiatiska museet – Möt Asien på Östasiatiska museet som ligger vackert beläget på Skeppsholmen, en liten ö mitt i Stockholms city.

Andra museum som nu är gratis

Sedan i början av 2016 beslutade regeringen att införa gratis entré för en rad andra museum. Om du ställer dig frågan vilka museum är gratis i andra delar av landet ger vi dig några exempel här.

Flygvapenmuseum i Linköping – Upplev det svenska militärflygets utveckling på Flygvapenmuseum i Linköping, från flygets barndom till dagens JAS 39 Gripen.

Marinmuseum i Karlskrona – På Marinmuseum i Karlskrona har både stora och små chansen att uppleva den svenska marinens händelserika historia.

Moderna museet i Malmö – Precis som Stockholm kan även Malmö erbjuda ett gratisbesök på Moderna museet.

Världskulturmuseet i Göteborg – Världskultur-museet är en mötesplats med tankeväckande utställningar och aktiviteter om aktuella frågor i världen.

Gratis museum vissa dagar

Ett generellt tips för museum med fritt inträde, oavsett om de är i Sverige eller i något annat land, är att innan besöket ta reda på om det finns vissa dagar som är gratis. Det är mycket vanligt att ett museum som vanligtvis tar betalt för inträdet har gratis inträde under vissa tider en dag i veckan, eller i alla fall en gång i månaden. Tänk på att flera museum har helt stängt på måndagar, så surfa in på deras hemsidor och spana lite. Varning för långa köer och trångt i lokalerna under gratisdagarna!