I dag är det lättare än någonsin att lyssna på vilken musik du vill, helt lagligt och utan att behöva betala något för det. Gratis musik via Spotify känner du redan till, men vi tipsar gärna om andra alternativ, både svenska och utländska. Du hittar säkert en tjänst som låter bäst för dig!

Ladda ner eller strömma

Ta först ställning till om du vill ha en tjänst som strömmar musiken (du laddar inte ner något, utan lyssnar på musiken på samma sätt som radio) eller om du vill ha musiken i ljudfiler på din dator, och lyssna även när du inte är uppkopplad. Om du nöjer dig med att strömma musiken finns det massor av alternativ som ger gratis musik, och till skillnad från radio kan du välja i vilken ordning låtarna ska spelas.

Om du vill kunna ladda ner låtarna krävs det oftast en betalprenumeration, eller att du betalar en liten summa för varje låt du laddar ner. Men det finns också tjänster där du kan ladda ner låtar helt gratis och lagligt, fast då rör det dig oftast om smalare musik från nya och ännu inte så kända artister.

Spotify
Vi börjar så klart med vår svenska favorit Spotify, som är en av de absolut största platserna för musik på webben. Det går snabbt att registrera sig (du kan använda din Facebook-inloggning) och sedan kan du välja och vraka mellan miljontals låtar att lyssna på i vilken ordning du vill. Du behöver inte registrera något betalkort – den enda nackdelen är att du måste lyssna på reklam mellan ungefär var femte låt. Vill du slippa reklamen och kunna ladda ner låtarna till din smarttelefon måste du betala månadsvis för prenumerationen.

spotify strömmar gratis musik

SoundCloud
Sett till antalet användare är detta an av de absolut största musiktjänsterna på internet. Och SoundCloud har helt klart fördelar. Du behöver inte ens registrera dig för att börja lyssna – besök bara deras webbplats och sök efter låten du vill höra, tryck på PLAY och sedan är det bara att börja lyssna. Vissa artister lägger dessutom ut sin musik för nerladdning, och dessa låtar kan du ladda ner till din dator eller enhet och därigenom få helt gratis musik. SoundCloud är tillgänglig över hela världen.

du hittar podcasts hos soundcloud

Google Play Music
Musik utan kostnad i fyra månader. Det är vad Google erbjuder om du registrerar dig (gratis så klart) hos dem. Har du en smarttelefon med Android har du säkert redan ett konto hos Google Play. När de fyra månaderna är slut kan du enkelt välja att inte starta en prenumeration.

Apple Music
Hos Apple får du tre månaders gratis musiklyssning när du registrerar dig hos dem. När prövotiden är slut kan du enkelt välja om du vill fortsätta lyssna gratis med reklamavbrott eller betala för en prenumeration. För att komma åt Apple Music måste du ladda ner Apples program iTunes.

Musiknostalgi

I dag är det färre och färre som köper musik på fysiskt lagringsmedia. Fler och fler väljer i stället att lyssna gratis med reklam eller via en månadsprenumeration få obegränsad tillgång till miljontals låtar. Förr i tiden var det inte lika enkelt – minns du de här musikformaten?

Minidisc
Den här miniskivan var tänkt att bli den nya standarden för musik, framförallt inom bärbar musik. Sony tänkte i alla fall så under 90-talet, men så blev det inte riktigt.

CD-skivan
Kom till Sverige redan under 80-talet och är fortfarande standard för fysisk musikmedia som man köper i butik.

Kassettbandet
Introducerades 1963, och hade sin storhetstid under 80-talet i Sverige. I dag är det få som orkar vänta på att spola framåt eller bakåt i en sång, och ännu mindre vänta i minuter för att höra en annan sång, men så var det ju förr i tiden när man inte hade något val ...

LP-skivan
LP-formatet (LP står för Long Play) lanserads 1948, men många äldre minns den nog mest under 60-, 70- och 80-talet. Stor, klumpig och charmig. Och gratis musik var det knappast ...