Ett enkelt sätt att göra din mobiltelefon lite roligare, och din omgivning lite mer irriterad, är att byta ut ringsignalen från standardmelodierna till något speciellt. Det finns många sajter att köpa ringsignaler från, men vi tycker att något så simpelt som en ringsignal inte borde kosta något – så här får du reda på hur du får tag i gratis ringsignaler.

En personligare mobil

app för gratis ringsignal

De flesta användare av smarta enheter brukar byta ut bakgrundsbilden mot ett fotografi, men inte lika många byter ut de förinställda ringsignalerna till ett mer personligt ljud. Detta kan bero på att det är lite mer komplicerat att hitta nya ljud och låtar, jämfört med att bara ta en bild med mobilkameran. Om du inte vill krångla till det och överföra musikfiler från datorn till mobilen, kan du ladda ner appar som också ger dig gratis ringsignaler inifrån appen. Testa och se vilket sett som passar dig bäst.

Ringsignaler för iOS och iPhone

ungdomar med mobiler

I vanlig ordning har Apple försökt göra det lite extra lurigt för användaren att komma åt innehåll som inte är från Apple själva. Ringsignalerna för iPhone är inte i formatet .mp3 – i stället använder de AAC-filer (Advanced Audio Coding) med filtillägget .m4a som Apple vill att du sköter från programmet iTunes. Detta betyder att mp3-filer inte fungerar på din iPhone. Kul? Nej, men det finns sätt att konvertera filer till det rätta formatet, så om du behöver göra det är det bara att googla, så får du upp steg-för-steg-guider om hur du konverterar filformat så att du kan använda lite roligare signaler.

Ringsignaler för Android

Använder du Android i exempelvis en Samsung-telefon är det lättare att komma åt och ändra ringsignaler, men fortfarande inte helt självklart. Du har inte samma begränsningar här och du behöver ofta inte konvertera eller gå via andra program för att göra något så enkelt som att ändra en ringsignal. Det går dock inte att använda låtar från Google Play Music och andra streamingtjänster, eftersom dessa är krypterade. Därför är det bättre att ladda ner specifika ringsignaler.

Mobilkul
Här hittar du gratis ringsignaler och andra kul saker för din mobiltelefon. Välj mellan kategorier som ”Ljudeffekter”, ”Roliga”, ”Spel” och många andra – vi garanterar att du hittar något som passar din smak. Här finns allt från Anslagstavlans intromusik till ljudet som hörs när Super Mario fångar upp ett mynt. Du kan välja att ladda ner ljudklippet i mp3-format till din dator eller direkt till din mobil.

En svensk blandning
Om du surfar in här hittar du ett arkiv med blandade ljudeffekter och låtar. Vill du höra en polissiren varje gång du får ett meddelande? Inga problem. Vill du höra musik från Sällskapsresan när det ringer? Då är det bara att leta runt och söka efter dessa och många andra udda ringsignaler.

Ring Go Go
Om du vill ha låtar som din ringsignal kan sajten ringogosv.org funka. Här ligger fokus på långa låtar, och inte på korta ljudeffekter. Sajten har egentligen bara en enda stor sökfunktion, och är lite svår att navigera runt i om du inte vet exakt vad du letar efter. Men det kan vara värt ett försök.

Utländska alternativ
Om du vill ha tips på utländska webbplatser med ringsignaler så finns det naturligtvis ännu mer. En enkel googling på ”free ringtones” ger dig en hel värld av roliga, annorlunda och dumma ringsignaler. Vi hörs!