Att sticka och virka har blivit lite av en smal hobby numera. Tyvärr finns det mindre och mindre tid över till saker som inte anses viktiga. Därför vill vi slå ett slag för stickning och virkning, som är fantastiskt rogivande och avkopplande. Och det är inte direkt någon brist på gratis stickmönster där ute på nätet ...

Ett nät fullt av mönster

gratis stickmönster och ullgarn

Förr i tiden fick man stickmönster i veckotidningar och dagspress. I dag är det internet som gäller och precis som med matrecept finns det i stort sett hur mycket stickmönster som helst att hämta och inspireras av där ute på nätet. Med en enkel googlesökning får du fram massor av alternativ på svenska, engelska och vilka andra språk du vill. Här listar vi några av de svenska sajterna som har ett gediget utbud av gratis stickmönster.

Varför så mycket gratis?

Idéen med att inte behöva betala för stickmönster är lite densamma som att man inte behöver betala för matrecept. Recepten finns där gratis, och innehåller matvaror från företaget som tillhandahåller varorna. Sajterna som lägger ut stickmönster säljer ofta garnet och virknålarna, så de räknar med ökad försäljning om de lyckas ge inspiration till att folk stickar och virkar mer.

Drops Design
Hos Garnstudio hittar du en jättefin webbplats som ger ut massor av gratis mönster, inspiration och instruktionsvideor. Här hittar du stickmönster i kategorier som barn, leksaker, interiör med mera. Rekommenderas varmt om du vill komma igång igen med stickningen, eller prova på något mer avancerat.

Klassiska stickmönster från 40-talet
En riktig guldgruva med stickmönster hittar du på tidningen Året Runts hemsida. Denna tidning har publicerat stickmönster i tidningar sedan 1940-talet, och har lagt in alla dessa digitalt på sin webbplats! Så om du vill sticka en kofta i retrostil eller en stor myskudde från 70-talet så hittar du de mönstren här. Stor nostalgifaktor för alla er som prenumererade på veckotidningar innan internet kom till byn!

stickad blomma

Allers för alla
Den gamla goda tidningen Allers har också en stor avdelning av gratis stickmönster, som påminner en hel del om de som du hittar hos Året Runt. Här får du tips och idéer för att sticka exempelvis ett fint hundtäcke eller supersöta kanintofflor.

Stick till ett syforum
Om du vill ha tips av andra som är intresserade av stickning, eller ställa frågor om allt som har med tyg, stickning och virkning att göra, rekommenderar vi ett besök till forumet på sysidan.se – här kan du enkelt få kontakt med likasinnde och få svar på dina frågor av andra användare. Hur stickar man den där tröjan som drottningen bar på senaste resan? Chansen är stor att du får svar här.

Skillnaden mellan att sticka och virka
Sist men inte minst vill vi berätta lite vad som är skillnaden mellan att sticka och att virka. Vi gissar att det inte är så många i den yngre generationen som har koll på det i dag. Stickning liknar på många sätt virkning, men en stor skillnad är att man använder två stickor när man stickar, men bara en virknål medan man virkar. Större saker som filtar och mattor är generellt sätt enklare att sticka, medan mindre saker som bordsdukar passar bättre för virkning. Självklart vill vi också uppmärksamma att hemslöjdsrörelsens grundare en gång i tiden lär ha sagt att virkning är ”förkastligt”, eftersom den ”kunde utföras halvliggande”.