Kan det vara så att ju fler människor vi blir på jorden, desto större blir individens behov att uttrycka sin egen personlighet? Symönster är ett av de bästa sätten att göra det, eftersom du kan applicera dem på de flesta kläder. Förutom mönstret behöver du också material, alltså tyget. Och ja, du behöver även lite passande utrustning som en symaskin med tillbehör. Har du det, och dessutom är väldigt kreativ och förtjust i fenomenet "DIY" (Do It Yourself, gör det själv) har de definitivt kommit till rätt sida!

Nu är det så att det finns ett överflöd av symönster på nätet. Söker du på orden kommer du få fram hur många resultat som helst. Därför har vi filtrerat en del och bara plockat med de två alternativ som vi anser vara bäst: ett svenskt och ett större utländskt. Är du perfektionist rekommenderar vi däremot att du söker efter gratis symönster själv. Då kommer du hitta precis det du vill ha. Men som sagt, vill du komma igång fortare har vi två förslag till dig.

STOFF & STIL

Hos STOFF & STIL hittar du inte bara symönster, utan en hel del annat också! Det kan till exempel röra sig presentpapper, väggbonader, kransar och till och med modellera! Vi valde ut den här sajten eftersom de visar prov på en sådan otroligt kreativitet. Dessutom har de rejält många produkter som är helt gratis, så hittar du inte någonting hos STOFF & STILL kan du nästan sluta leta.

Det är väldigt lätt att börja. Du laddar ned en PDF-fil helt gratis. Där hittar du instruktioner och vägledning (steg för steg) om hur du går tillväga. För dig som bryr dig extra mycket om miljön finns även mönster med ekologiska material som bas. Dessa kostar dock pengar, precis som mycket annat på sajten. Observera alltså att gratismönstren har sin egen avdelning att välja från.

stoff & stil symönster

STOFF & STILs hemsida har en kraftfull filtreringsfunktion där du kan sortera lite så att bara resultaten du är intresserad av dyker upp. Detta behövs med tanke på hur otroligt många produkter som finns på sajten. Förutom färger kan du till exempelvis filtrera på material, samt hur mycket bomull (till exempel) som tyget ska innehålla. Tre steg för att lyckas via STOFF & STIL:

  • Välj ett gratismönster
  • Se till att du har (eller skaffar) de nödvändiga materialen
  • Börja sy och skapa!

Mood Sewciety

Det här är en amerikansk aktör som startade verksamheten i New York 1991. Till skillnad från STOFF & STIL är det så gott som uteslutande fokus på kläder och tyger här. Det finns en större variation, framför allt bland alla gratismönster som gjorts tillgängliga. Här ska du få se ett axplock:

Cosplay
Det japanska fenomenet som blivit väldigt populärt även i USA. I Sverige är det väl inte lika många som tycker om att gå omkring som fiktiva karaktärer, men är du intresserad har Mood Sewciety gratis symönster för flera stora karaktärer, bland andra Captain Marvel och Daenerys från Game of Thrones.

Träningskläder
På gymmet eller i parken möter du ofta andra människor, så varför inte visa din egen stil? Mönstren på träningsplaggen hos Mood Sewciety består av både över- och underdelar. Varför inte mixa och matcha?

mood sewciety tygmönster

Kjolar och klänningar
Är du efter något mer feminint än svettiga träningskläder ska du spana in den här avdelningen. Långt, kort, volanger ... ja, det mesta finns här. Det krävs stor skicklighet att sy kjolar och klänningar, så dessa plagg är framför allt till för dig som redan har lite erfarenhet i bagaget.

Nu har du all inspiration du kan behöva, dags att skaffa materialen och börja skapa!