Du vet väl att SVT, SR och resten av public service inte är gratis? Vi betalar för dem via tvångsbeskattning och där finns minsann inga val att göra. Sedan är det ju så idag att nästan all läsning sker på nätet. Nu när Metro konkat också finns det knappt några tidningar kvar med nationell täckning som är gratis längre. Därför tänker vi i denna artikel enbart fokusera på digitala utgåvor. Vi undviker Aftonbladet och Expressen, dels för att du redan känner till dem och dels för att de numera har mängder med betalväggar.

Ett annat problem vi gratisläsare brukar uppleva online är sajter som inte tillåter adblocker. Dessa gratistidningar är så tungt finansierade av reklam att de helt enkelt bannar alla som försöker blockera den. Sådana sajter har vi själva bannat från den här sidan! Så de gratis tidningar du hittar här slipper du betala för, de har inga betalväggar och du kan använda adblocker precis som vanligt. Om du inte vet vad adblocker är så är det ett så kallat "plugin"-program till din webbläsare som blockerar så gott som all reklam, inklusive den som dyker upp med jämna mellanrum på YouTube.

Dagens Nyheter.

OK, så DN blockerar adblocker, men den här tidningen erbjuder också gratis prenumeration i en månad. Det betyder att du kan läsa precis allting som finns på dn.se helt utan kostnad i 30 dagar, och sedan säga upp tjänsten. Eller fortsätta och betala 119 kronor om du tyckte den digitala tidningen var läsvärd. Dessutom har du tillgång till tjänsterna Mitt DN och e-DN under lika lång period.

DN är en liberal tidning och också den som åtnjuter högst förtroende av alla förutom public service (enligt Förtroendebarometern). Den grundades redan 1864 och ägs av Bonnier-koncernen. Den digitala utgåvan har idag mer eller mindre tagit över från papperstidningen, och du kommer inte missa någon väsentlig information om du väljer att läsa gratis på datorn eller surfplattan istället för att prassla med pappret till morgonkaffet.

dagens nyheter

En annan bra sak med DN är att de då och då erbjuder ännu mer gratis läsning. Inför EU-valet 2019 låste de till exempel upp alla sina artiklar för unga. De kan även ställa till med rabatter, till exempel den som körs när detta skrivs (mitten av augusti 2019) som ger 50 procent rabatt på deras utbud. Kort och gott är DN en kvalitetstidning, i alla fall om du är liberal. Är du konservativ rekommenderar vi inte denna tidning då de tar tydliga ställningstaganden mot konservatism.

OBS! För att få fram gratiserbjudandet måste du ha adblocker installerat i din webbläsare när du klickar på den röda knappen här. Erbjudandet hos DN dyker upp några sekunder efter att du klickat på en artikel.

Göteborgs-Posten

OK, vi erkänner direkt! Den här tidningen är inte gratis, men då du kan prova den för endast en krona är den så gott som gratis! Göteborgs-Posten, eller GP som den smidigare kallas, är precis som DN en liberal tidning (är du konservativ i Sverige får du hålla dig till alternativmedia). Precis som namnet antyder fokuserar den främst på Göteborg, men här finns fler blaskor att läsa gratis under första månaden!

Förutom att du för bara en krona får tillgång till alla artiklar på gp.se får du dessutom läsa allting hos Bohuslänningen, Hallandsposten, Hallands Nyheter, TTELA och Strömstands Tidning. Så du ser, för bara en krona mer (jämfört med DN) får du fem extra tidningar! Allting serveras naturligtvis i digital form.

Göteborgs-Posten

Å andra sidan finns det en del du inte får tillgång till via enkronorserbjudandet. Du kan varken läsa papperstidningen eller e-tidningen (en digital version av papperstidningen) med det här erbjudandet. Du får inte heller lösa korsord och sudoku. Precis som DN börjar man ta betalt (119 kronor här också) efter en månads gratisanvändning om läsaren inte avslutat prenumerationen själv.