VPN kanske låter krångligt för den oinvigde, men egentligen handlar det bara om att göra sig själv anonym på nätet. Det är extra viktigt i dessa tider då några fel valda ord kan få ödesdigra konsekvenser om du skriver under ditt riktiga namn. Men att gömma sig behöver inte vara den enda anledningen att skaffa VPN gratis. Det kan även vara så att du har en videotjänst som inte tillåter dig att se vissa program för att du befinner dig i fel land.

Så vad betyder VPN och hur fungerar det? Jo, till att börja med står det för "Virtuellt Privat Nätverk", och enkelt förklarat så går hela idén ut på att du kopplar upp dig via en annan IP-adress. En IP-adress är din dators motsvarighet till din gatuadress kan man säga. Om du bor på Stanganvägen kan du med VPN helt plötsligt flytta adressen så att det ser ut som att du bor på Västerlånggatan istället!

Schweiziska Proton har skapat en VPN som är gratis, och som dessutom låter dig byta land (vilket är en ganska sällsynt funktion för gratis klienter). Testa den idag för att se vad du tycker!