För 15 år sedan var världen beroende av Microsoft Office med Word, Excel och Power Point. I alla fall företagsvärlden. I dag ser det helt annorlunda ut, med massor av gratisalternativ både i och utanför molnet som jag vi tänkte gå igenom.

Visste du till exempel att du faktiskt kan använda Word, Excel och andra delar i Office-serien helt gratis, och lagligt så klart? Microsoft har nämligen kopierat Google och gjort en molntjänst för Office, så om du nöjer dig med dokument skapade och lagrade på Microsofts datorer i molnet så är det bara att fixa ett Microsoft-konto (det har du förmodligen redan om du exempelvis använder Skype), och börja använda tjänsten.

Men ibland vill man ha ordbehandlingsfiler och kalkylblad på sin egen dator, och inte lägga upp dem på nätet. I så fall är Open Office ett bra alternativ som du kan ladda ner till din dator. Du kan använda detta program till att läsa och redigera Word- och Excelfiler, och det kostar ingenting att använda.

Alltså behöver du inte betala en tusenlapp om året för att använda Office-paketet, när det finns så här bra alternativ att använda både lokalt och i molnet. Hoppas detta har gett lite tips till att du kan vara både produktiv och sparsam.