De bästa gratisgrejerna

Gratis Program

Letar du efter gratis program?
Gratis.se samlar alla erbjudanden och sajter om gratis program.
Vi garanterar att allt vi markerar som gratis verkligen är det! 

pfc app med mastercard

Har du också upplevt att det blir svårare och svårare att få koll på ekonomin? Vardagsstressen gör sitt, och med allt färre kontanter är det lätt att utgifterna och inköpen bara skenar iväg. Vi tycker du ska testa P.F.C. (Personal Finance Co.) som är en gratisapp för både iOS och Android.

När du laddar ned P.F.C. får du bland annat följande:

 • Du får en notis varje gång du löpt något
 • Du gör upp en personlig budget som du lätt följer i appen
 • Alla inköp och utgifter kategoriseras
 • Du får ett gratis Mastercard-kort
 • Du fyller på med pengar via Swish

Så, då ska vi förklara hur alla de här funktionerna fungerar. Till att börja med får du ett Mastercard-kort hemskickat gratis då du laddar ned appen, och från appen har du fullt kontroll över ditt kort. Du kan låsa det, byta PIN-koden och chatta direkt med kundtjänsten om du har frågor.

För att hjälpa dig med ekonomin kategoriseras allting så du får full koll på vilka sorts utgifter du kan skära ned på. För att använda P.F.C. måste du fylla ditt kort med pengar (det är inget kreditkort) och det gör du från ditt bankkonto via Swish och bankID. Har du en trasslig ekonomi, men vill lösa den långsiktigt genom hårt arbete är P.F.C. din bästa vän på vägen.

avast skydda webbkamera

Har du precis skaffat en ny dator? Då är det bra att fixa ett rejält antivirusprogram som gör surfen säker. Dessutom är det ju så att du inte behöver ha skaffat en ny dator, du kanske helt enkelt bara är lika trötta som oss på att betala onödigt med pengar för antivirusprogram som gör mer skada än nytta!

Avast antivirus innehåller bland annat skydd för din webbkamera (något som de flesta laptops idag är utrustade med) som gör att inga obehöriga kan använda den i smyg medan du tror att den är avstängd. Dessutom finns det inbyggt skydd mot så kallade utpressningstrojaner, alltså ”virus” som krypterar filer på din datorn och sedan begär pengar för att låsa upp filerna åt dig. Med Avast kan inga filer krypteras utan att du uttryckligen godkänner det.

Fler än 400 miljoner människor använder Avast, vilket gör det till ett av världens mest nedladdade antivirusprogram. Den tekniske kan även betala extra för VPN. VPN gör din surf anonym för din internetleverantör och dessutom slipper du bli blockad av tjänster som SVT Play och Netflix för att du råkar befinna dig i fel land. Ladda ned Avast antivirus idag, det är helt gratis (VPN-tjänsten kan du prova gratis i en vecka, sedan börjar den kosta pengar).

många gratisprogram till din dator

Visst känns det alltid drygt när man köp ett datorprogram, bara för att upptäcka att något likvärdigt fanns helt gratis att ladda ned från någon sajt? Sajten vi länkar till idag heter passande nog ”Laddaner.idg” och samlar de bästa gratisprogrammen till din dator, och organiserar dessutom allting i olika kategorier!

De sex kategorierna som du kan välja mellan är:

 • E-böcker
 • Film & musik
 • Foto & bilder
 • Kontor & nytta
 • Säkerhet
 • Verktyg & trimning

Här hittar du bildredigerare, Microsoft Office-kopior (som fungerar minst lika bra om originalet), antivirusprogram och väldigt mycket mer. Det är inte bara ett fåtal program du har att välja mellan heller, utan sajten har skapat en gedigen lista med massor av gratisprogram som du kan välja mellan.

En del av programmen är gratisversioner där den kompletta versionen med fler funktioner kostar pengar, men om så är fallet kommer sajten att skriva det innan du klickar dig vidare för att ladda ned.

Sluta slösa bort onödiga pengar på program till datorn nu. Det finns nästan ingenting du behöver köpa så länge du sysslar med hobbyverksamhet, och behöver du mer professionella program kan du åtminstone testa gratisversionerna först för att se om inte de duger.

gratis ordbehandling och word

Du vet säkert vad Microsoft Office är, men har du lika bra koll på Open Office? Det är en snarlik version av det populära bildbehandlingsprogrammet, men med en viktig skillnad – det är gratis! Varför betala tusentals kronor till Microsoft när Open Office i praktiken fungerar lika bra?

Det som är så bra med Open Office är att du inte bara kan skriva och läsa data från Open Office-dokument, utan även från Microsofts egna program. Får du till exempel en Microsoft Word-fil skickad till dig kan du läsa den och spara ändringar med hjälp av Open Office.

Open Office är helt gratis att ladda ned, och det finns inga begränsningar i form av tid, licenser eller användningsområden. Eftersom programmet har en öppen källkod kan vem som helst (som är tekniskt kunnig då) gå in och ändra eller fixa buggar.

Du kan ladda ned Open Office till Mac, Windows och Linux. Naturligtvis finns svenska som språkval. Faktum är att fler än 200 miljoner människor världen över har laddat ned Open Office, vilket är en relativt stor andel av jordens befolkning. Gör det du också, för det här är ett av de bästa och mest stabila gratisprogram som finns!


no more ransomware

Oavsett om du inte vet vad ransomware är eller om du redan råkat ut för det, kan den här artikeln komma till nytta. Ransomware är skadlig programkod som på olika sätt kan leta sig in i din dator och ställa till stora problem. Det mest fruktade är att en illasinnad person kan kryptera (låsa) dina filer, på din egen dator, och sedan begära en lösensumma för att låsa upp dem så att de blir användbara igen.

BETALA ALDRIG UTPRESSNINGSSUMMOR

Om du inte blivit drabbad – bra! Men var på din vakt, se till att ha antivirusskydd aktivt och framför allt uppdaterat.

Om du har blivit drabbad så har vi ett tips på en lösning som kanske kan hjälpa dig. Om du har fått filer eller innehåll på datorn krypterat mot din vilja måste du först och främst se till att du plockar bort den skadliga koden. Om du inte gör det innan du använder dekrypteringsverktyg kommer koden låsa dina filer igen.

På sajten vi länkar till här nedanför finns ett antal dekrypteringsverktyg som är gratis att använda. Alltså: ta först bort skadlig kod med hjälp av ett antivirusprogram, och använd sedan dekrypteringsverktygen för att låsa upp dina filer.

bildbanker för alla

Även om många gör det så är det inte säkert att det är lagligt att använda foton från internet hur som helst. Många bilder är upphovsrättsskyddade, och har du ambitioner att starta blogg eller hemsida kan det vara helt avgörande att veta var du kan få tag på bilder lagligt och säkert.

Tidningen PC för Alla har tagit fram en liten lista på en rad olika sajter du kan plocka bilder ifrån. Kändast är kanske Pixabay som har miljoner gratis bilder, och du behöver inte ens skapa konto för att komma åt allting. Men tidningen listar även sajter som Unsplash där du kan hämta gratis bakgrundsbilder (som kanske passar till de gratis bilderna).

Vill du ha en sökmotor som är anpassad för att bara leta fram bilder ska du testa Pexels som går igenom alla bildsajter så att du själv slipper. Som du märker har PC för Alla fixat en riktig kvalitetslista som man kan ägna en bra stund åt.

En del av sajterna har även anpassats för mobila skärmar, och då stöds naturligtvis både iPhone och Android. Använd bara länken här nedanför så kommer du till PC för Allas lista direkt, och därifrån kan du sedan klicka dig vidare till rätt program eller sajt.

photopea bildredigeringsprogram

Borta är tiden då man behövde dyra program för att fixa till semesterbilderna. Borta är tiden då man var tvungen att bege sig till närmaste butik för att köpa en skiva som man sedan tog hem, stoppade i datorn och installerade. Idag går det att fixa proffsig bildbehandling helt gratis på nätet!

Programmet heter Photopea och är en riktigt skamlös kopia på Photoshop! Det gör det dock inte sämre, snarare tvärtom. I Photopea kan du fixa i princip allting som du kan i Adobes kostsamma program, och dessutom skickar det och tar emot bilder direkt via Google Drive. Du behöver alltså inte ens ha bilden på datorn för att redigera den, det räcker med att ha en internetanslutning.

Visst, alla funktioner finns inte här, men visste du att de allra flesta ändå bara utnyttjar en bråkdel av allt som går att göra i Photoshop? Det mest grundläggande finns här, det vill säga det du använder oftast. Du kan till exempel arbeta i både lager och masker. Programmet finansieras av reklam, men om du vill finns det ingenting som hindrar dig från att skänka en slant till skaparen av programmet – och då slipper du också reklamen.

gratis videoredigeringsprogram

Är du ung är chansen att du drömmer om att bli en känd YouTuber ganska hög. Men det är inte helt lätt att bli en ny Pewdiepie, eller ens i närheten av att bli lika berömd som honom. Det krävs bra idéer, kreativitet, hårt arbete och inte minst ett bra redigeringsprogram som gör att du kan göra dina videor precis så där roliga och attraktiva som stjärnorna.

Om du startar från noll har du säkert inte särskilt mycket pengar att investera i videoredigering heller. Vilken tur då att det finns gratisprogram som håller hög klass! Techradar har listat de bästa gratisprogrammen just nu, och de har dessutom varit vänliga nog att notera om det går att ladda upp direkt till YouTube eller inte, hur länge prövoperioden varar och så vidare.

De listar fem gratisprogram och dessutom fem program som kostar pengar. Tänk på att även betalprogram kan ha gratis prövoperioder. Så fort du kommer igång med redigeringen kommer du dessutom märka hur otroligt roligt det är. Oftast är det inte programmet som sätter gränser, utan din fantasi. Starta bloggen eller YouTube-kanalen idag och testa dina vingar!

gratis program till din dator

Det blir allt vanligare med program direkt i webbläsaren som ersätter program du tidigare behövt ladda ned eller köpa. Som så många andra gånger tidigare är det Google som briljerar med olika molntjänster och ersätter klassiska program med ny teknik.

Office-paketet från Microsoft är en klassiker som numera knappast behöver köpas om du inte har väldigt speciella behov för ordbehandling. Men de här erbjudandena handlar naturligtvis om så mycket mer än bara ordbehandling. Med Pixlr kan du nästan skippa det ofantligt mycket dyrare Photoshop för alla dina bildbehandlingsbehov, och med Spotify Web Player fixar du uppspelningar av alla låtar direkt i webbläsaren. Hur smidigt som helst – och gratis naturligtvis.

Oavsett om det är antivirusprogram eller videoredigering du är ute efter finns det nästan garanterat en lösning på webben som inte kräver nedladdning. Allt detta har möjliggjorts tack vare ett allt snabbare bredband, och idag finns det inte många mjukvaruprogram som inte har en bättre lösning online.

PC för alla har listat 11 olika sajter som alla erbjuder gratislösningar (eller alternativ) direkt i webbläsaren. Är du det minsta intresserad av datorer (och det borde du vara eftersom du hittat till Gratis.se) är det helt klart värt en titt.

Bra Office-alternativ

För 15 år sedan var världen beroende av Microsoft Office med Word, Excel och Power Point. I alla fall företagsvärlden. I dag ser det helt annorlunda ut, med massor av gratisalternativ både i och utanför molnet som jag vi tänkte gå igenom.

Visste du till exempel att du faktiskt kan använda Word, Excel och andra delar i Office-serien helt gratis, och lagligt så klart? Microsoft har nämligen kopierat Google och gjort en molntjänst för Office, så om du nöjer dig med dokument skapade och lagrade på Microsofts datorer i molnet så är det bara att fixa ett Microsoft-konto (det har du förmodligen redan om du exempelvis använder Skype), och börja använda tjänsten.

Men ibland vill man ha ordbehandlingsfiler och kalkylblad på sin egen dator, och inte lägga upp dem på nätet. I så fall är Open Office ett bra alternativ som du kan ladda ner till din dator. Du kan använda detta program till att läsa och redigera Word- och Excelfiler, och det kostar ingenting att använda.

Alltså behöver du inte betala en tusenlapp om året för att använda Office-paketet, när det finns så här bra alternativ att använda både lokalt och i molnet. Hoppas detta har gett lite tips till att du kan vara både produktiv och sparsam.

skapa pdf med flexipdf

Alla vet väl vad PDF är, eller? Inte? Det är ett filformat som brukar användas till presentationer i jobbsyfte, men programmet går naturligtvis lika bra att bruka privat också. Vanligtvis är det gratis att läsa (det vill säga titta på) PDF-filer, men så fort du ska redigera måste du köpa programmet från Adobe. Det är inte billigt.

Som tur är finns det en gratislösning på det här problemet. Den kommer förstås inte från Adobe själva, utan istället från ett företag som heter SoftMaker. Deras gratistjänst kallas FlexiPDF Basic och fungerar på de alla moderna Windows-versioner (från Windows Vista och framåt). Programmet är inte bara gratis för dig som ska använda det privat, utan även för dig som kör det i firmans tjänst!

Och nu kommer nästa bra grej med FlexiPDF – det är superlätt och snabbt att ladda ned! Det enda du behöver uppge är namn, land och mejladress (se till att den senare är rätt då din produktnyckel kommer skickas dit) och sedan är det bara att ladda ned. Varför betala dyra pengar till Adobe när du kan få samma funktioner gratis?

Du som har användning för ett sådant här program har ingenting att förlora, ladda ned nu!

clipclip gratis program

Första frågan du har är naturligtvis – vad är ClipClip? Om ditt jobb inkluderar datorer (och det gör väl nästan alla jobb idag) vet du säkert att du kan spara ett stycke text från en plats och sedan klistra in stycket på en annan plats. Problemet är att det bara går att spara ett stycke, för så fort du kopierar ett nytt stycke raderas det gamla. Det är här ClipClip kommer in i bilden.

ClipClip låter dig spara en hel flora av textstycken, bilder och filer för att sedan använda dessa då de behövs. Nu låter det kanske som att programmet bara krånglar till en enkel process, men det räcker med att du håller in CTRL, SHIFT och V för att få upp en lista över det du sparat. Det här är ett perfekt verktyg för dig som ofta använder kopiera och klistra in, och är trött på att behöva gå tillbaka och kopiera samma text flera gånger bara för att du kopierar annat under tiden.

Med ClipClip kan du skapa din egen, personifierade lista och sedan med ett enkelt kortkommando få upp listan och klistra in det som behövs för tillfället. Naturligtvis är programmet helt gratis och går att ladda ned till både 32- och 64-bitarsversionen av Windows.

bokningsprogram

I takt med att allt blir mer och mer avancerat så blir det allt vanligare att företag flyttar produktion av olika slag till utomstående firmor. Har du en liten firma i behov av bokningssystem får du inte missa det här erbjudandet!

Det finns få nackdelar med boka.se. Först och främst går det både snabbt och lätt att sätta upp ett system för dig som företagare. Sedan är hela systemet dessutom mobilanpassat, så alla dina kunder kan använda det på resande fot, vilket är en deal breaker idag. Skulle oklarheter ändå uppstå finns det alltid en pålitlig kundtjänst – både via chatt, mejl och telefon – att vända sig till.

Det finns naturligtvis vissa saker du måste göra själv innan systemet kan börja användas av kunder. Till exempel måste du lägga in lokaler och personer som tillåts använda systemet för bokning. Med andra ord behöver du sätta upp en grund, men det är inte svårt.

Naturligtvis är det helt gratis att komma igång med boka.se, och 16 000 användare har redan valt att använda sig av den här tjänsten. Klicka på länken här nedan och kom igång idag du också!

skaffa virus total

Vi har alla någon gång varit i situationen där vi öppnat ett mejl som sett pålitligt ut, och sedan klickat på en länk eller en fil som låg i mejlet. Efter det har datorn börjat bete sig konstigt och vi tar en funderare på om det var så smart att öppna den där filen …

Antivirusprogram kan vara bra för ett heltäckande skydd, men ingenting är perfekt och de flesta program kanske identifierar fullt normala program som något skadligt. Dessutom tar det väldigt lång tid att söka igenom datorn med ett traditionellt program, en process som helst dessutom ska göras regelbundet.

Med programmet Virustotal, som är helt gratis att använda, kan du istället rikta resurserna mot ett enskilt program och utföra en kontroll av just det programmet. Det är till och med så smidigt att du slipper nedladdning, eftersom allt görs online! Du klickar bara på länken här nedanför för att komma till Virus Total, och sedan laddar du upp den misstänkta filen mot en server.

På det här sättet slipper du onödiga risker, och dessutom behöver du inte ladda ned oändliga uppdateringar till ett antivirusprogram som du måste ha din egen dator.

En app med rabatter

Det finns många anledningar till att ladda ner appar, och inte bara det att själva appen sig är gratis, utan du kan också få rabatter och erbjudanden i själva appen. Klipster är ett bra exempel på en app med gratis saker och erbjudanden.

Ibland kan det vara svårt att hålla reda på alla bra erbjudanden. Det finns många sidor som exempelvis gratis.se och ännu fler appar med erbjudanden. Om du vill kan du testa appen Klipster, som ger dig tips och erbjudanden runt omkring dig. Detta är en app med gratis saker men framförallt med erbjudanden och rabatter. De uppdaterar denna app dagligen med nya erbjudanden. Prova själv och spara hundralappar.

Så här funkar det … Du ser enkelt i appen vilka erbjudanden som är närmast dig och de har alltid erbjudanden som du kommer åt via webben så du behöver ofta inte ens traska iväg för att göra ett bra klipp, det är bara att använda denna app med gratis saker för att få mer pengar över. Du kan skaffa din egen profil så du aldrig missar ett erbjudande. Eller varför inte upptäcka nya märken, kategorier och områden under erbjudande-fliken? Testa Klipster eller någon liknande app och lycka till i jakten på bra och lokala erbjudanden.Missa inte något erbjudande!

Våra bästa erbjudanden är ibland begränsade, till exempel ”endast 500 gratisprov tillgängliga”. Vill du få dessa erbjudanden först? Prenumerera på våra mejl!

Börja tjäna pengar på dina åsikter

Spara hundralappar på matkassar från Middagsfrid