Om du är 30 år eller äldre är chansen påtaglig att du känner till det klassiska kortspelet Harpan. Det fanns förinstallerat på varenda dator med Windows och nog var vi många som spelade under lunchrasterna på skolans datorer.

Om du är yngre än 30 år finns risken att det här spelet har passerat obemärkt förbi, särskilt med tanke på alla miljontals appar och gratisspel som numera ryms på mobilen. Har du missat Harpan har du missat ett stycke historia!

Harpan är alltså ett kortspel, och kallas även Solitaire på engelska. För dig som inte är bekant med konceptet kan man beskriva det som en sorts patiens där man lägger kort på varandra – varannan svart, varannan röd. Korten måste dessutom ligga i ordning (kung, dam, knekt, 10 och så vidare).

Det är ett väldigt enkelt koncept, men när man väl börjat är det förvånansvärt svårt att sluta! Man tror ju att ett så gammalt spel inte håller i dagens konkurrens, men precis som schack är Harpan ett tidlöst spel, trots att det till skillnad från schack mest bygger på tur och inte skicklighet.

Hos harpan.se kan du spela kortspelet direkt i din webbläsare. Det är den smidigast tänkbara lösningen då du slipper ladda ned något, du slipper öppna ett nytt program och kan istället köra igång på ett par sekunder. Eftersom spelet är väldigt enkelt grafiskt behöver du ingen avancerad dator, telefon eller surfplatta för att spela heller.

(Åter)upptäck Harpan, och gör det hos harpan.se som har flera olika versioner av ett av tidernas mest älskade kortspel. Alla variationer är naturligtvis gratis.